Vinařství Kraus Mělník je rodinná firma, která, jak název napovídá, sídlí na Mělníku. Produkují lahvová, převážně bílá vína, vyrobená z vlastních hroznů. Mezi nejvýznamnější patří Ryzlink rýnský, Hibernal a Pinot Noir. Díky šetrným a moderním technologiím vynikají vína z vinařství Kraus kvalitou, svěžestí a šťavnatostí.
Žernosecké vinařství bylo založeno 1. dubna 1995 a od 90. let navazuje na výrobní činnost Šlechtitelské stanice vinařské ve Velkých Žernosekách. Pěstování vinné révy má na tomto místě dlouhou tradici – první písemná zmínka pochází již ze 13. století.
Rodinnou vinařskou firmu založil v roce 1990 pan Miloslav Sůkal. V témže roce si nechal od družstva vrátit pozemky a do roku 1993 vysázel 0,5 ha vinice. V roce 1996 převzal vinařství syn Milan a do roku 2003 společně vysázeli 5 ha nových vinic. Od roku 1996 začali s výrobou jakostních a přívlastkových vín, která se od roku 1997 plní pouze do lahví.
Vinařství Winberg Mikulov bylo založena v roce 2000 vinařem a vinohradníkem Antonínem Procházkou, kde uplatnil své dlouholeté zkušenosti z oblasti pěstování a zpracování hroznů v mikroregionu Mikulov. Specializuje se na výrobu a prodej přívlastkových vín, která jsou konzumenty ceněna pro svoji nezaměnitelnou lahodnou chuť v harmonii s vyšším zbytkovým cukrem a kyselinou.
Historicky první kolekci vín představilo vinařství veřejnosti v roce 2010. Vsadilo na přívlastková vína špičkové kvality a zaměřilo se na odrůdy, které do zdejší lokality patří a kterým se zde dobře daří, jako jsou Pálava, Tramín červený, Ryzlink rýnský, Sylvánské zelené, Muškát moravský, Rulandské šedé, Rulandské modré a další.
Malé rodinné vinařství otce a syna, založené v roce 2014. Vychází z dlouholeté tradice výroby vína a pěstování vinné révy ve Velkých Bílovicích. Vína vyrábí v souladu s přírodou a co možná nejšetrněji k životnímu prostředí. Bílá vína zrají v nerezových nádržích a v menším množství i v dřevěných sudech, zatímco červená vína zrají pouze v dubových sudech.
Rodinné vinařství, které bylo založeno v roce 2002, navrací slávu pěstování révy vinné na Kutnohorsko, kde se víno pěstovalo již ve dvanáctém století. Vyrábí biodynamická vína a nepoužívá chemické preparáty ani ve vinici, ani ve sklepě. Víno vyrábí pouze z vlastních hroznů. Je držitelem značky BIO a jako jediné vinařství v České republice nese prestižní certifikaci biodynamického hospodářství Demeter.
Mladí pokračovatelé rodinného vinařství Sedlák, bratranci Milan a Jaroslav, navazují v předávání zkušeností svých otců již čtvrtou generací. Již v roce 1918 postavil ve Velkých Bílovicích pradědeček František Sedlák první sklep. Tímto je také datován zrod samotného vinařského rodu.
Malé butikové vinařství založené v roce 2004. Nachází se v obci Vrbice, podoblast Velkopavlovická, která je jednou z nejvýše položených obcí v Jihomoravském kraji a je známá svou ojedinělou lokalitou vinných sklepů vykopaných v pískovcové skále. Specializuje se pouze na výrobu přívlastkových vín. Je také členem VOC Modré Hory.
Vinařství vzniklo v roce 1992 a navázalo tak na rodinnou vinohradnickou a vinařskou tradici. V začátcích vinařství hospodařilo v klasickém vinném sklípku. V roce 1994 se přestěhovalo do nově zbudovaného objektu a v roce 2003 přesídlilo do stávajícího moderního provozu, který se nachází ve Velkých Bílovicích.
Císařské sklepy jsou součástí rodinné Horákovi farmy, která patřila do roku 1918 Marii Terezii. Proto majitelé zvolili název Císařské sklepy – víno na císařský dvůr se tu vyrábělo již před staletími. Dnes se vyrábí spíše tradiční cestou, kterou osvěžují a usnadňují moderní prvky. Důraz je kladen na zdraví hroznů a jejich co nejšetrnější zpracování. Bílá vína leží 8 -12 měsíců v nerezu, červená prochází 12 – 18 měsíční mikrooxidací nebo leží v sudu.
Vinařství sídlí v obci Rakvice a svou velikostí (hospodaří asi na 58 ha vinic) se řadí mezi větší vinařství ve své oblasti. Rodinná tradice pěstování vinné révy a výroby vína sahá až do konce 19. století. Na kvalitu je kladen maximální důraz za dohledu sklepmistra a majitele v jedná osobě Bronislava Vajbara.